Tuesday, March 8, 2011

Breastfeeding - Penyusuan Anak

Bercerita tentang menyusukan anak, saya mempunyai pengalaman sendiri. Dan hari ini, saya mahu berkongsi pengalaman tersebut memandangkan terdapat banyak kelebihan yang didapati apabila seorang ibu itu menyusukan anaknya.

Pada kehamilan saya yang pertama (hamil Zara), saya dan suami tidak pernah terlintas tentang memberi Zara susu apa. Benar-benar tidak ada di fikiran saya langsung tentang jenis penyusuan juga yang perlu saya beri kepada Zara. Not until I gave birth di Hospital Putrajaya. Hospital Putrajaya merupakan salah satu hospital di Malaysia yang fully support breastfeeding. Dari situ saya diberi galakan daripada orang sekeliling untuk menyusukan anak saya. Dan bermula dari situlah, saya bertekad untuk terus menyusukan Zara.

Setelah selamat melahirkan Zara pada jam 3.40 pagi, saya di bawa pulang ke wad. Saya fikir, saya akan dapat berehat setelah penat melahirkan. Tetapi jangkauan saya salah. Saya harus terus berusaha untuk menyusukan bayi mungil saya yang terus-terusan menangis. Huhu. And it was so tiring for me. :( Usaha saya untuk menyusukan Zara masih belum berhasil.

Awal pagi, sekitar jam 7 pagi, Cik Ngah (my cousin's sister) datang untuk melawat saya dan dialah orang yang pertama membantu saya untuk menyusukan Zara. Tetapi, tetapi tidak berhasil usaha kami memandangkan Zara melalak tidak berhenti-henti. Frust dan penat sangat..

Walaupun penat dan frust, saya masih berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk Zara. Saya bergelut sendiri di atas katil wad untuk cuba memberi Zara susu dan akhirnya... pada jam 10 pagi, Zara berjaya menghisap colustrum pertamanya dari saya! Alhamdulillah.

Pengalaman Zara menyusukan saya untuk pertama kali ini sampai mati saya tidak dapat lupakan. Kadang-kadang hati saya hiba bila mengenangkannya. Sewaktu Zara menyusu saya waktu itu, dia melihat muka saya dan sepertinya cuba untuk mengenal bundanya. Dia benar-benar memerhatikan setiap sudut muka saya sambil menyusu. Ya Allah, besar nikmat yang Kau berikan ini. Wajah Zara ketika itu sampai sekarang saya tidak dapat lupakan dan sering terbayang di mata saya.

Dan, terjalin lah ikatan kasih sayang antara kami.

Kepada ibu-ibu dan bakal ibu-ibu, saya yakin, pengalaman penyusuan yang pertama untuk anak anda merupakan satu momen yang sangat bermakna dan tidak mungkin dilupakan. Saya menyeru, susu kan lah anak anda kerna itu nikmat yang tidak ada bandingannya dengan memberi yang lain selain susu ibu.

p/s hati saya sebak bila mengenang lagi hal ini. Zara, I love u so so so much!!!

No comments:

Post a Comment