Sunday, December 19, 2010

back..again? :)

Assalamualaikum.
After so long then I am back again. Post yang lepas ada bermacam-macam resolusi saya yang perlu dilaksanakan. Saya telah cuba melaksanakan resolusi terbut, dan kerna itu agak kurang masa untuk mengupdate blog.

But anyway, walaupun masa bangun pagi saya masih tunggang langgang, but I still sometime can manage to wake up to prepare breakfast.

Somehow, i managed to jahit my langsir too! Alhamdulillah. My french chair? yes, I'll buy it at Jogja since Jogja people can do it for me. :)InsyaAllah.

Tapi, penulisan tesis saya masih terbengkalai. Nampak gayanya saya harus berkomitmen setiap malam selepas Zara tidur untuk at least mengedit atau menulis sedikit tulisan di beberapa chapter. And i got to make this study end before i deliver this second baby. :)

Oh ya. Tadi petang saya berjaya membuat kuih bingka labu. Resepi akan menyusul besok insyaAllah. ;)

Oklah. I hope i can do more than this. Dan semua resolusi insyaAllah tercapai dengan jayanya.

Amin.

Tuesday, November 16, 2010

things to do

My life have been hectic here and there. and its been so messy now. I wake up late, i don't prepare breakfast, i don't prepare lunch and also dinner. I just sit and do nothing which i actually don't like. (yeah rite)

Anyway, dalam kepala saya ini ada banyak list things to do. Dan saya rasa perlu dengan cepat saya menukar lifestyle saya kepada yang lebih sesuai bergelar ibu dan istri sepenuh waktu.

So, things i got to do:

1) Bangun pagi seawal 6 pagi untuk subuh dan siapkan breakfast.
2) Selepas siap breakfast, bersih rumah.
3) Kalau Zara dah bangun, mandikan Zara.
4) Then, turn saya pulak mandi.
5) Tengahhari, masak lunch untuk Zara dan semua.
6) Dah lunch, Zara bobo.
7) Sementara Zara tidur, saya perlu menyiapkan kerja personal saya. (dijelaskan nanti)
8) Petang bawa Zara jalan-jalan sambil minum petang.
9) Then Zara perlu mandi.
10) Siapkan makan malam.
11) Zara bobo setelah makan malam.
12) Kerja mengemas rumah lagi dah menyeterika baju.
13) Barulah free buat pape saya nak buat. ;P

Anyway, the list above adalah bukan things to do tetapi schedule yang harus ditukar. Things to do ni ada la beberapa...setelah beberapa lama tertangguh.

1) Jahit langsir
2) Mencari french chair yang berbaloi harga nya.
3) Jahit baju Zara - setelah beli kain banyak-banyak tapi tersadai tak berjahit.
4) TESIS writing (ni kena pi library and letak Zara kat rumah nenek)
5) update blog, etc etc etc

Many things i have to do but i just don't know where to start. I guess kena bgn awal and atur my schedule then baru i can do things proper.

Okla..hopefully this disasters end soon. ;)

Sunday, August 15, 2010

Class? Lecture?

Salam.

I've thinking to make any 3 days of the week to write/give an information of:
1) Life Cycle Assessment and Biodiesel - Monday
2) Forest Management - Wednesday
3) Petua-petua ibu - Friday

Bukan apa, bak kata saya sebelum ini, biarlah blog ini adalah sikit info. Tambah pula, saya tidak mahu lupa apa yang pernah saya belajar. Selain daripada itu, saya boleh lebih faham lagi tentang apa yang saya buat sekarang.

Melalui blog ini juga, siapa tahu saya dapat update terbaru tentang ilmu-ilmu ini?

Tetapi, kalau saya merasa ada lagi ilmu yang saya boleh kongsi diluar konteks diatas, saya akan kongsi.

So I guess hari ini dah boleh start kelas?

Update on LCA and Biodiesel will be upload soon.

p/s Biarpun banyak hal yang saya tidak boleh capai, at least niat saya untuk menyampaikan, share dan belajar lagi tercapai.

Saturday, July 24, 2010

Zara's New Haircut


Today, we went to MYDIN Subang Jaya. And after the shopping session, we drop by at a barber shop to make a new haircut for Zara.

This is Zara with the new hair cut.

p/s Rambut Zara belum pernah dicukur sejak lahir dan ini pertama kali Zara dicukur. Ini kerana, dari hari ke hari rambut Zara semakin menipis dan kami suami istri telah decide untuk mencukur rambutnya dengan niat akan tumbuh rambut yang lebih baik.

Petua: Sapu minyak kelapa, pakai celedri dan kemiri yang telah dibakar di kepala agar rambut lebih tebal. Selain itu, kacang pis juga boleh disapu dikepala agak rambut lebih lebat.

Berdasarkan petua diatas, saya akan mencubanya dan kita akan lihat hasilnya beberapa bulan lagi. ;)

Sekian sahaja untuk malam ini.

Wassalam video

Friday, July 23, 2010

New Momentum

Salam everyone (or no one?)

Its been quite a long time I didn't even hop in into my own blog. Yes, I am quite busy with Zara, lately. Yes, she always need the attention.

Alright, I know that my posts before were like 'not-so-much-of-sharing' - i don't know. Its just like an ordinary diary written by a boring mother. Hehe. I will InsyaAllah try to make this time better, at least i put some information. :)

But, I am sorry if there's nothing benefits you here. I hope, by just reading the life of a mommy will make you smile and make your day.

For me, I can't do so much to help the others outside my small world which is my family. I always dream of helping or spreading knowledge to anyone who need it. And, in this conventional world, I should be a teacher or lecturer or any related to it. But, i chose to be a fulltime mother and sit and play with Zara all day. ;)

Its okay, now, I can still share with everyone. I can still teach whatever I know. I can still spread the knowledge to the one who need it. Yes, better here, in this blog. Cause, sharing here is no limit.

So, by today, I wanted to share.

Semoga dengan niat ikhlas ini, boleh lah saya mendapat sedikit pahala dengan harapan apa yang saya kongsikan memberi manfaat kepada umat manusia.

Amin.