Wednesday, February 16, 2011

Lion Dance


Muka puas hati Zara dapat ambil limau ;)

Few days before chinese new year, its on cuti hari wilayah which was on 1 February, we went out to KL. Pegi plaza ampang point, carik barang ema tapi kedai semua tutup. Then off to KLCC sebab kita nak tukar Maxis ke Celcom. Nak cari blue cube. :)

Okay, lion dance. Tarian singa ini selalu akan ada di mana-mana sebelum dan pada tahun baru cina. Mereka, orang cina, percaya bahawa tarian ini bertujuan menghalau hantu. lebih kurang begitulah. Pada awalnya, saya sangat takut dengan tarian ini dan pasti menghindar lari daripada mendekati singa tersebut. Tetapi tahun ini, saya malah berani dan ke pengen sekali memegang singa itu.

Kebetulan hari itu, ada tarian singa di KLCC. Saya pun dengan terkocoh-kocoh menuruni eskalator bersama ayah yang menggendong Zara untuk menyaksikan tarian itu dengan jarak dekat. Sangat dekat sampai boleh pegang.

Zara takut. Tapi saya beranikan dia. Singa itu sempat ke arah Zara dan Zara sempat mengambil limau mandarin yang keluar dari mulut singa itu.. ;) ong ah?

Pengalaman yang tak terlupakan..sebab pertama kali menyentuh singa yang lucu itu. Geram sangat. I wish i can watch again another lion dance tapi tak jumpa-jumpa dah habis itu.. :( next year perhaps.

p/s Zara was so excited after watching the lion dance sampai cerita dengan neneknya berkali-kali dan sampai sekarang masih cerita yang dia dapat limau dari lion. ;)
video

Thursday, February 3, 2011

Hotel - Restoran Sindanglaya, Puncak

Ini ada beberapa gambar kitaorg makan kat restoran itu. Walaupun gambar tu makanan dia dah habis. ;)





Restoran ini lah yang pernah saya sebutkan di post yang lepas. Memandangkan saya malas untuk scan pulak, marilah saya menaip sahaja tarif kamar untuk hotel ini:

1) Kamar berdua Tipe A - Rp 189,000 (Sunday-Thursday); Rp 209,000 (Friday - Saturday)
2) Kamar berdua Tipe B - Rp 169,000 (Sunday-Thursday); Rp 189,000 (Friday- Saturday)
3) Kamar bertiga - Rp 289,000 (Sunday-Thursday); Rp 309,000 (Friday-Saturday)
4) King size bed - Rp 209,000 (Sunday-Thursday); Rp 229,000 (Friday-Saturday)
5) Junior Suite - Rp 489,000 (Sunday-Thursday); Rp 539,000 (Friday-Saturday)
6) Extra bed - Rp 69,000 - 89,000

Seluruh kamar telah dilengkapi dengan TV berwarna 21" dan 23" saluran antena parabola, telpon, spring bed, air panas dan ruang makan. Termasuk WIFI!

Can call this number for further info and reservation:
(0263)512816
Email: reservation@sindanglaya.com

p/s promote pulak kan, walaupun mane de dapat pape. Tapi apapun, i care, so, i share.





Happy Birthday Batrisyia and Rafhana!






Pada tanggal 29 Januari, hari Sabtu, saya dan Zara mengikuti tante usu Zara (my sis Ema) dan baby Farryal ke Birthday Party anak teman kantor Ema, Yusmirdah, merangkap teman FB saya. ;)

Anak-anak Yus seorang bernama Batrisyia, meraikan ulangtahun yang ke 8 manakala anak bungsu atau anak ke dua, Rafhana meraikan ulangtahun yang ke 4.

Kami tiba di rumah Yus pada jam 4.30 petang, lambat 1 jam dari acara bermula. Namun, acara tiup lilin sempat juga kami melihatnya. Namun, keliatannya Zara tidak menikmati suasana hingar bingar anak-anak menyanyi dan bermain bersama clown. Takut katanya sambil hendak menangis. So, we decided untuk makan di luar rumah. Puas lah Zara hari itu makan coklat dan gula-gula Mak-mak pulak makan nasi ayam, mie hun goreng, lasagna, nugget, cake dan semua hidangan yang disajikan. Eehe. Memang tak makan pun sebelum itu memandangkan tau nak makan kat rumah Yus. :P

Tema harijadi ni warna dia pink and white. Beriya-iyalah mak-mak ni pakai pink and white.:P Tapi frankly, decoration birthday party tu superb dan sweet! Tahniahlah Yus, event manager yang berjaya. Mesti puas hati kan!

Oklah, kepada Batrisyia dan Rafhana, umur semakin meningkant, mama dan ayah mesti nak kalian berdua jadi anak solehah. Semoga Batrisyia dan Rafhana jadi anak yang berguna untuk mama dan ayah, jangan lupa jasa orang tua terhadap kita.

Yus, ijah doakan semoga Yus selalu sabar menghadapi cabaran yang semakin meningkat dalam membesarkan anak-anak. Doakan ijah jugak ye! :)

Kembali kami ke Kuala Lumpur

Beli Hair Lotion Zwitsal 6 botol untuk Zara dan bapaknya

Pastu, sabun zwitsal 6 biji untuk Zara dan Farryal



Beli Brownies Keju Kukus jenama PONDAN (ok, pelik kan jenama dia..) memandangkan kat sini saya tak jumpa kek kukus instan

Yang ni pulak, kukus coklat dia. Saya borong 3 pack untuk ini dan 3 lagi untuk yang keju

Beli Rapika Kispray untuk dimasukkan kedalam air seterika baju supaya baju sentiasa wangi, kat sini pun tak ada, so borong banyak-banyak

Setelah beberapa hari (Isnin - Jumaat) di Jakarta, kami bersiap-siap untuk menjalani hari-hari kami di Kuala Lumpur lagi. Packing punya packing, barang-barang kami mencecah 5 bag! My gosh. Banyak dan confirm over weight! Hm...saya bawa balik baju-baju saya yang di Jakarta memandangkan takut berkulat sahaja dan tidak dipakai kan sayang... ;) Lagi pula, banyak pulak kain-kain untuk jualan serta barang-barang masakan dan pernak pernik bayi untuk Zara yang tak ada di Malaysia diborong oleh saya. Nasib baik suami saya memahami nya. ;)

Sesampainya di airport Soekarno Hatta, kami check dan dikehendaki membayar 150 dollar! huhuhu.. nak nangis? Tak jugaklah. Saya pun menjalankan peran saya sebagai ibu mengandung untuk memancing pengurangan harga over weight tersebut dengan sekalian menggunakan nama Zara sebagai penambah pancingan. Kami pun diberikan kelonggaran untuk hanya membayar Rp750 ribu, lebih kurang RM200++. Oklah kan..? ;)

Selesai check in, kami lepak sebentar dengan mertua sebelum boarding. Jam 6.00 petang kami pun masuk untuk boarding. Sebelum itu, sempat lagi saya membeli belah di Batik Keris, beli lah baju untuk anak Yus yang akan meraikan harijadi mereka (2 orang) keesokannya dan juga baju oleh-oleh untuk anak Ema, baby Farryal.

Comel-comel baju yang saya belikan walaupun harga nya, hmm, boleh tahan wallah wey!. Hehe. Selesai membeli belah, kami segera boarding, solat jama' maghrib dan langsung ke pesawat.

Sepanjang perjalanan, Zara tidak tidur. Dia asyik menonton Sesame street dan makan. Manakala saya dan Niko sibuk bermain Tetris. Tidak berasa, sejam lebih di pesawat, kami mendarat, alhamdulillah dengan selamat. Zara siap tepuk tangan lagi selesai mendarat.

Di luar, sudah menunggu nenek Zara (my parents) dan tante usu nya serta baby Farryal. Walaupun tengah malam, tetap aja semua semangat untuk menjemput.

Alhamdulillah, penat punyalah penat, sampai rumah, we really feels like home. (betul ndak kah ayat tok? macam salah jak..hentam jak lah)

Banyak pengalaman kami yang kami lalui sewaktu bercuti, samaada pahit atau manis, kami jalani bersama dengan mengambil yang manis sebagai kenangan tak terlupakan dan pahit sebagai pengajaran untuk masa akan datang.

p/s merasa lega setelah sempat bertemu mertua dan meminta restu dan doa untuk saya melahirkan anak ke dua, dan mas niko juga merasa lega setelah pulang dengan restu orang tuanya. ;)

Well, treat our life as short so that we will never think of negative things. Cheers.

Zara's trip to Taman Safari, Bogor, Indonesia

Berfoto bersama ayah dan opa sebelum menaiki kereta gantung!

Zara sedang asyik melihat tiger!

Berfoto dengan burung

Hippo bermalasan, difoto dari dalam mobil

Rusa, difoto dari dalam mobil

Pada tanggal 27 Januari yang lalu, kami sekeluarga (Mas Niko, Saya, Oma dan Opa Zara dan Zara) beriadah ke Taman Safari, Indonesia yang terletak di Bogor, kira-kira satu jam dari Jakarta dengan memandu kereta.

Kami berangkat dari rumah sekitar jam 10 pagi dan sampai di Bogor sekitar jam 12 siang.
Biasa... Macet walaupun hari bekerja.

Namun, walaupun sudah siang atau dalam bahasa Malaysia nya tengah hari, cuaca mendukung kami untuk beriadah. Di Bogor sememangnya dingin ditambah dengan cuaca mendung tetapi belum hujan-hujan ;).

So, dalam perjalanan masuk ke pintu masuk taman safari, terdapat ramai jualan carrot dan pisang ditepi jalan. Saya pikir untuk jualan buat kita masak Ternyata, dijual untuk kita beri makan kepada binatang nanti.

Pengalaman saya di Taman Safari, sebagai tourist dari negara lain, merupakan pengalaman yang fantastik! Kita boleh melihat binatang berkeliaran di sekitar kita tanpa takut memberi makan (tetapi kita stay di dalam mobil). Really a safari experince! apabila tiba di kawasan binatang yang berbahaya seperti harimau, jendela mobil harus sentiasa di tutup dan kita boleh melihat binatang-binatang tersebut berehat atau menjalankan aktiviti dengan jarak dekat.

Sepanjang pengalaman hidup saya dan mertua saya, tidak ada deh yang menandingi Taman Safari ini. I reccomend to my friends and to whoever read my blog, if u have any chance to go to Indonesia, don't forget Taman Safari as one of ur destination! ;)

Entry Fee:
Rp 75rb for local and Rp125rb for international.

Can check this website to explore more about Taman Safari:
http://www.tamansafari.com/index.html


Oh ya, setelah penat berjalan-jalan di Taman Safari, sebelum kami bertolak pulang ke Jakarta, kami singgah makan di sebuah restoran yang telah berdiri sejak zaman belanda. Tempat tersebut merupakan restoran hotel di puncak dan really, tempatnya sangat exotic. Makanannya juga enaaakk tenan.. ;)Nama restoran tersebut adalah:

SINDANGLAYA
Hotel - Restaurant
Jl. Raya Cipanas No. 43-45,
Cianjur, West Java, Indonesia.

Tentang tarif kamar, saya scan nanti, malas nak taip. ;)


Oh ya, we went to taman safari's bird house too. Fantastic! I can see owl just infront of me and really, owls do look wise! ;)


p/s Gambar untuk taman safari will be uploaded in the next post. Mala jak gambar upload next post tp sik upload2! Huh. Tentang almari, saya masih belum upload gambar sebab belum direnovasi. Hehe.


video

CIAO!