Sunday, March 20, 2011

Baking All-in-one Quiche ala Chef Fayzah

Today, i had breakfast kuah kacang and nasi pulut that my mom cooked early morning. Then, everybody are off to somewhere, left me and my family (Niko, Zara) plus mbak. So, rasa malas to cook nasi and just eat whatever we had on the table. Mak came back with donut and mihun at 12pm. Jadi, nak masak tambah malas. Tetapi, kerana nafsu makan saya sebagai mak buyung tidak berhenti, saya pun google resipi pai. Tetapi, akhirnya end up kepada resipi Quiche.

This recipe Quiche saya ubah sikit-sikit.

Resipi All-In-One Quiche Ala Fayzah:
Kulit pai:
Tepung gandum/all purpose 1 1/2 cup
Garam sedikit
Air sejuk 3 sudu
Butter 115 gram

Inti Quiche:
Sayur bayam dipotong halus
Tomato dipotong dadu
Ayam dipotong dadu
Mushroom shitake
1 biji bawang kuning/besar dipotong halus
2 ulas bawang putih dicincang
Olive oil/butter
Cheddar cheese

___________________________________

Telur ayam 3 biji
Kuning telur 2 biji
Cream cheese 100gram
Pepper
Nutmeg
Salt

Cara-caranya:
1) Untuk kulit pai, siapkan tepung dicampur sedikit garam, butter (mesti sejuk) dan air digaul menggunakan tangan. Doh nya disimpan didalam peti sejuk.

2) Inti yang pertama digoreng. Siapkan kuali, panaskan olive oil, masukkan bawang besar, dan bawang putih. Setelah naik bau, masukkan ayam, dimasak sehingga masak. Kemudian, masukkan sayuran dan setelah agak layu, masukkan cheese. Tutup api, biarkan sejuk.

3) Pukul telur ayam dan kuning telur bersama cream cheese. Masukkan pepper, salt dan nutmeg dan dipukul lagi.

4) Keluarkan doh dari peti ais, diratakan diatas acuan pai. Masukkan inti pertama yang telah digoreng, kemudian, inti yang kedua.

5) Bakarlah selama 45 minit.

Sekian untuk resipi kali ini. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment